Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2018 21:26 - "ЧУНГА- ЧАНГА"
Автор: aquilla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1899 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04.2018 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Песента „Чунга-Чанга“ е голема главоблъсканица.

Веднъж малкият пощенски катер „Чижик“ решава да се съревновава с огромен презокеански лайнер и попада в буря, която го изхвърля на остров Чунга-Чанга, където той е посрещнат от веселите обитатели на острова- негърчета, жираф, папагал и делфин. Дотук добре.

Но, опитвайки се да разбера кой е аджеба тоя остров- се появи голям проблем. Първоначално се спрях на остров Занзибар- тц!, има негърчета, папагали, делфини- но няма жирафи!

Второто предположение бе Мадагаскар- тц!, делфини все пак има по източното крайбрежие, но жирафи- не!

Третата хипотеза- Тенерифе- тц, няма ни негърчета, ни жирафи!  Тогава разбрах, че трябва да изляза от океанския островен шаблон и да се насоча към вътрешността на континента. Но все пак търсим остров!

Т. е. останаха следните два варианта:

1/остров в езерото Чад, което при спадане дебита на захранващата го река Шари остава на 4 метра дълбочина, т.е. могат да го прекосят жирафи, включително женските които са 4,6 метра високи и да стигнат до въпросния остров. И бинго! Такъв остров има- казва се Каалом !

Но в езеро Чад няма делфини, както и в езерото Виктория...

2/ Втори вариант- остров в река Конго. И пак бинго!  Островната група Мбаму, или архипелаг Мбаму- намираща се между Бразавил и Киншаса. Тук обаче няма нито един от четирите вида познати жирафи, освен... окапито! което е от семейство жирафови, на местен език му викат „мондонга“, и прилича на  кръстоска между жираф- сексуален маниак и пияна зебра.

Такаа, да преговорим островната група Мбаму:

1.     Негърчета- има.

2.     Папагали жако- колкото щеш.

3.     Въпросното окапи.

4.     Делфини? Има вероятност някаква група мутирал пантропически петнист делфин, издръжлив извън солена вода, да навлезе в устието на река Конго и да достигне въпросния архипелаг. Бинго!

Хубаво, ама какво ще търси малък руски пощенски катер във вътрешността на конгоанската джунгла? Опять проблем...

Остава един краен вариант- руски кораб от среден разузнавателен клас, маскиран като пощенски катер. Но какво ще прави руски разузнавателен кораб покрай бреговете на република Конго малко преди 1970 година, когато е създадена песента  „Чунга-чанга“? 

И пак бинго!

През януари 1970 г., след десетилетие на работнически вълнения и военни преврати, сформираният през 1968 Национален революционен съвет, предвождан от Мариан Нгуаби взема властта, страната е обявена за „народна република Конго“, новата управляваща партия се позиционира като „марксистко- ленинска“ и възприема външнополитически курс към сближаване със СССР, Куба и Китай !

 

 Туйто с Чунга- чангата. Отивам да гледам „Като две капки вода“.





Тагове:   чунга,   чанга,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aquilla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 167250
Постинги: 36
Коментари: 60
Гласове: 540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031