Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2017 23:05 - Информирани ли сме, без да сме...?
Автор: lexparsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1015 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 22.05.2019 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Информирани ли сме, без да сме...? 

      
       Ако разлистим една енциклопедия, без да сме историци ще установим, че темпа на нарастване на информацията във времето многократно превишава този на нарастване на населението. Но кой чете енциклопедия в днешно време...? Разлистваме GOOGLE, но и там няма да намерим неофициалната му статистика, че информационния поток, генериран за 1 минута превишава обема на публикуваната литература преди 100 години (образно казано).
       Без да сме математици, може да видим, че информационната ни зависимост нараства експоненциално (клони към безкрайност), и без да сме философи знаем, че Природата не понася понятието „безкрайност“ и превръща всеки излишък в своята противоположност а той е Не-Информираност...
       „Е ...чак пък толкоз‘“ – ще кажете и сте прави, защото без да сме притеснени, ще цитираме стройната научна“ теория, обясняваща тази парадигма:

„Няма опасност от информационен колапс, защото основен закон на Цивилизацията е Самоорганизацията, която формира самостоятелни Информационни Домейни в социалните и икономически структури и явления чрез филтриране и анализ на       Контекстните Зависимости, които ги определят.*

      Добри понятия, но без да сме песимисти, нека потърсим Противоположностите им съгласно Природните Принципи... Аналитиците признават, че:

„алгоритмите за игнориране на „Контекстните Независимости“ създават допълнителни такива, защото обратните връзки са повече от подложените на анализ.“ (*пак там).

      а те се премълчават, докато не дойде техния ред за анализ. Така без да сме изгубили Прагматичност, заедно с нарастващия обем „полезна“ информация ние наследяваме все по-голям обем „Контекстни Независимости“, които се отразяват на социалния ни живот.
       Разковничето е думата „Самоорганизация“ или липсата и, защото без да сме неосъзнати знаем че на дъното на пирамидата от Организирани Информационни Домейни на Цивилизацията седите Вие, които имате Избор да организирате Вашия такъв, или той да бъде плод на чужда Само-Организация с цялото и наследство от „Контекстни Неадекватности“.
       Да ... страхотно че сред цялото това море от информация ние имаме Избор. Защото без да сме мъдри се досещаме, че правилното разбиране на едно явление не е пряко свързано с ерудицията ни и обема информация за него, а по-скоро с нашата Съпричастност към Самоорганизацията му и Свободната му Проява, които нашите дефиниции ограничават.
       Без да сме биоинженери, знаем че няма Изкуствен Интелект, който да извърши Самоорганизацията ни и да вземе решение вместо нас, нито да изчисли адекватната информация съобразно нуждите на нашия социален живот, чувствата и морала ни като Личности. И ако има такъв, тогава Той ни е превърнал в свои двойници (андроиди), без да сме си признали.
       Без да сме психолози знаем, че Самоорганизацията ни изисква Разум и Естествен Морал, защото ума и тялото игнорират и забравят информация, която е излишна или ги претоварва, но охотно приемат и утвърждават като истина удобните шаблони, наложени от информационния социум.
       Защото без да сме изкусни лъжци знаем, че не е нужно да даваме грешна информация, за да заблудим някого, като може да го информираме с Верни Контекстни Независимости, в противовес на Истината и така да я превърнем в Лъжа.
       Защото без да сме лоши родители, се дразним от ограничения „информационен речник“ на децата ни, а на пук все още държим „класиците” в библиотеката си.

       Да ... страхотно е че имаме много варианти за Избор, без да сме манипулирани !
      Без да сме умни знаем, че Света е "фрактален" (повтарящ се) "Каквото горе и долу" и Аза Ни и Родовата ни памет знае Простите и Правилни Отговори без да изчисляваме...
      И без да сме глупци знаем, че един от тях е да участваме в естествения прогрес, без да сме изгубени в социалната си самобитност и моралните си устои.
       Един от тях е без да сме наивни, да се усмихнем, да намерим място, където Природата е създала естествена информация и да я съзерцаваме.

И ако разберем, че зад погледа ни гледа някой друг... да го попитаме „Информирани ли сме, без да сме... “.

A дали Без да Си….
Крачките ти стъпват
       в стъпките на някой.
Някой мислите ти е изрекъл
       и предсказал е мечтите ти.
Кой мечтае с твой‘те мисли ?
       Кой си мисли да прекрачи ?
Някой гледа през очите Ти ?!

 

  * „Ново знание“, Кабаиванови (ISSN 1314-5703) - интерпретиран цитат.

 






Гласувай:
8



1. saankii - ооо, божее...каква талантлива логорея..браваа..
26.06.2017 08:23
..нови кукувци..
със старата кукувича прежда..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1364426
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375