Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 22:09 - "БИТКАТА ПРИ АХЕЛОЙ - ПЕТ ГОДИНИ ГАРАНЦИЯ"
Автор: aquilla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3270 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 24.10.2010 22:59



    Значи така... учителката ти е дала за домашно да напишеш за Битката при Ахелой, пък ти казваш, че няма откъде да го прочетеш, а и интернет няма... ми няма да има, като не ставаш от тоя компютър, и само двойки изкарваш. Приготви си един лист и химикал и сядай да пишеш, ще ти диктувам... А, майсторе, здрасти ! Влизай, влизай, не се събувай, слушай сега какъв е проблемът с тоя пусти бойлер.

  И тъй, в лето 917-о се стигнало до война... Не че преди това не е имало разправии с майстори от фирмата по поддръжката... Ама нали знаеш какво казват хората: “Влезе ли ти майстор в къщата- шибни му един шамар и го остави да работи. Той, докато работи, ще се сети за какво си го ударил”... защото амбициите на императрица Зоя Порфирогенета /ще рече- “Багренородна”/- били безгранични. Искала да възвърне старата византийска слава и територия. 

Утрото на 20 август 917 г. предвещавало ясен и слънчев ден...
та затова реших да се разходя до “Кауфланд”- да напазарувам, нищо не предвещаваше тази авария... Спокойно се синеела безбрежната морска шир. Над крепостните стени на Анхиало отпуснато висели ромейски знамена. Към 10 часа сутринта бил извършен тържествен водосвет. Всички византийски войници се заклели пред чудотворния Христов кръст... че ще издържи най-много три години, толкова му била гаранцията...и действително, скапа се точно на седмия ден след изтичане на гаранционния срок ! Войниците дали клетва да загинат един за друг, заплатите им били раздадени предварително. Последвал тържествен обяд, който бил озвучаван от ангелогласните песнопения на византийските свещеници... ако знаеш колко пъти съм ги хранил и поил тия твоите колеги- майстори, е така, за нищо... Наядат се, оригнат се, станат и кажат- айде па утре ще довършим работата !  След което се построяват в боен ред.  На августовското слънце блестели излъсканите брони... и емайлирани стъклокерамични покрития. На марката “Дипломат”, казват, не разчитай много-много, самата фирма е намалила гаранционния срок на три години, като по-ненадеждни... тъй като голяма част от войската били лековъоръжени, само с прашки и леки метателни копия. Нямат и стъклена вата, а пенополистиролово уплътнение между балона на бойлера и външните кожуси... с които била облечена леката българска пехота, тежковъоръжените имали специална неметална броня от вид сплъстена вълна- кече, която уж изолирала по-добре от пенополистирола и полиуретана...

    Сине, пиши, не се ослушвай. “Магистър Лъв Фока извел ромейските войски от лагера и ги построил в боен ред... Така ги заварих като се върнах- наредени в банята - тъста, тъщата и жената- шунят се, вайкат се и гледат как шурти оная вода из бойлера от три места... щото рекичката Ахелой в тоя участък е тясна, но дълбока... и никой не се досетил да го изключи от контакта  и да отвърти бушона... Най-досетлив се оказал по-малкият брат на магистър Лъв Фока- Вардан Фока , който огледал обстановката, и казал: “-Бе, брат ми, тия българи са коварни диванета, дали не са скрили някъде военен резерв и сега да ни готвят “кур-капан”? “-Къде да се скрият бе, Вардане, виж че полето е равно и гладко като дупе...Удряме изместо и веднага вкарваме резервите- за да нямат време да се опомнят.”
  Да, ама не... Симеон оставил на бойното поле за камуфлаж леката конница начело с Алогоботур, а самият той през нощта се придвижил зад един хълм на около 1000 м на запад, незабелязано и безшумно, с “тежката” конница и привързани на копитата на конете парцали... както и изолирбанд, и некакъв специален изолационен лейкопласт, но това не помогна особено на аварийният клапан – цели шест месеца продължи да си капе, а майсторите по поддръжката се правят на обидени госпожици: “ти, кай, като си такъв майстор и бърникаш по бойлера докато е в гаранция- сега нямаш право да ни търсиш!” Такава мощна атака от страна на ромеите била неотразима. Удрят първо десния фланг, след което вкарват и кавалерията. След което удрят и по левия фланг и включват в боя всички резерви. Българските редици се огъват като лък и започват да отстъпват... Оказало се, че водната пробойна изгорила реле-регулатора, при което същият спрял да изключва нагревателя при достигане на работната температура.  И точно тогава Симеон, който безпогрешно е определил и времето, и мястото за намесата на резерва в боя, сам го повежда. Десния ромейски фланг го пази морето, но левия- т ц! Нищо не го пази! Той се втурва срещу левия фланг на ромеите неочаквано и неудържимо, като порой. Налягането сцепило водния балон и отворило пукнатина... в левия фланг на византийската армия, предвождана от Йоан Вогас. Вследствие на това, водата в балона се нагрява над допустимите граници... и в редиците на византийците настъпва суматоха. Побягват да търсят брод през река Ахелой, преследвани от българския напор... който води до скъсване на горния фланец, Симеон прави дъгообразен заход и праас !!! откъсва спатариите /това са специални ариергардни части, пиконосци- спата- пика, знаеш какво е, нали по цял ден редиш пасианси на компа/, които се бият заднишком, защитавайки по тоя начин отстъпващите пехотни части... Откъсва и долния фланец, и последствието било пагубно за бойлера... и за разбитите остатъци от византийската армия.

 Та затова, майсторе, те издирвам и преследвам два дена- да оправим работата... И Симеон преследвал Лъв Фока- който се затворил, изморен и отчаян, зад стените на крепостта Месемврия, която била много добре укрепена... и с пет години гаранция. 

                         *        *        *
image

         


Тагове:   Ахелой,


Гласувай:
4



1. slavimirgenchev1953 - Наистина, българските майстори
22.10.2010 08:41
са същински византийци ;)))
цитирай
2. ufff - :)
23.10.2010 12:59
:)
цитирай
3. анонимен - Устали от жены Вам сюда
12.11.2011 12:48
Наш сайт создан для Вашего удовольствия, здесь Вы можете расслабиться, отдохнуть не только душой, но и телеом, все самые мыслимые и не мыслимые удовольствия исполнят наши элитные индивидуалки,
Заходим сюда, звоним http://tinyurl.com/6aoezad
Наслаждаемся ))))
Вас ждет масса незабываемых впечатлений и ощущений )))

Вебмастера, кто желает хорошо зарабатывать, участвуем в партнерской программе,
до 60 центов за 1 клик http://tinyurl.com/5r2vr3w
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquilla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 168359
Постинги: 36
Коментари: 60
Гласове: 540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930