Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 21:15 - "НЯКОИ НОЗОЛОГИЧНО-ДИАГНОСТИЧНИ АСПЕКТИ В БЪЛГАРСКИТЕ ПОСЛОВИЦИ И ПОГОВОРКИ"
Автор: aquilla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2204 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 03.05.2010 21:17


Във връзка с отправената ми забележка “абе докторе, ти що пишеш само глупости за разни племена, а не вземеш да напишеш нещо така, за болестите, за  здравеопазването!”- поднасям извинение и се коригирам своевременно:


1.”
Мълчи като ибрик
.”

Става въпрос за “синдрома на Аспергер”, в Япония познат като Hihicomori- “синдром на  убитият смях”. По името на “богинята на смеха” Хихико. Характеризира се с: логическа мисъл, но отчасти “тунелно мислене”, добри математически заложби и причинно-следствени мисловни асоциации у индивида, “лаконична” вербалност, почти пълна липса на абстрактно-разклонено мислене /или “фантазиране”/, както и значителна редукция в емоционалната сфера. В развитите държави студентите с подобно отклонение /не казвам болест/, подлежат на обучение по специално разработени програми. Понякога тези хора стават добри политици, математици и счетоводители.

 
2. “
Гъз глава затрива
.”

Прочутият “ГГЗ- синдром”. Ако разглеждаме казусът в по-широк аспект, извън нарушенията в хранителния режим и произхождащите от това усложнения, трябва да отправим поглед и към Синдрома на придобитата имунна недостатъчност- СПИН, който поддържа висок леталитет у деликатната, нежна и високорискова група на хората с нетрадиционна сексуална ориентация- хомосексуалистите. Някои анализатори твърдят, че СПИН-ът не е социалнозначимо заболяване, поради ниският процент на горепосоченият контингент в обществото. Ултра-оптимистите поддържат тази теория с доказателството, че вече има отделни случаи на изработен естествен имунитет – у някои популации на проститутки в Конго и Зимбабве, но дали трябва да затваряме очи пред проблема- историята ще покаже.

 
3. “Луд умора нема, само се поти”

Доста вярно наблюдение, свързано с нарушените терморегулационни механизми  при пациенти с биполярно разстройство, напр. шизофрения. Шизофренни индивиди могат да се видят с палто и вълнени чорапи посред лято, както и боси посред зима... последното се наблюдава  и при йогите-майстори на “хатха” и “раджа- йога”, но те са отделна група.


4.”К
ашлям
, киам и прдам, ке издам четата

Тук много мислих, най-вероятно се касае за остро настъпил синдром на хранителна алергия, който трудно се отграничава от симптомите, свързани с непоносимост към някоя храна /различават се в диференциално-диагностичен план/, фактът че няма епидемичен характер и взаимовръзка “вектор-реципиент” отхвърля работната хипотеза, че става въпрос за  вирусна инфекция.

 
5.”
Ако би имала баба мустаци, не би прела шестаци.

Хирзутизмът в епохата на високите козметични технологии не е особен проблем...а както казваше един познат : “Жените слагат грим, червило, подплънки на сутиена /или силикон в бюста/, накъдрят си косата, боядисват я, епилират краката си, удължават ги с помощта на високи токчета... и после се оплакват, че няма истински мъже...”

 
6.”
Мнозина се раждат хора, а умират магарета.

Прочее, науката и в частност генетиката все още не е доказала обратното развитие на онтогенезата- законът на Дарвин за произхода на видовете е все още “бетон”, смущаващи са единствено новите антропологични открития в Източна Африка, сочещи че “хомо хабилис” е бил “хомо еректус”, но това тепърва има да се доизяснява.


7.“Любов и кашлица не могат да се крият.

 Поговорката е гръцка по своя произход: O erotas ke o vihas den crivite”. Касае служебна авантюра между лекар и медсестра- в пулмологично отделение, всъщност има аналог и в инфекциозно отделение: “Ако сърцето ти бие учестено, в стомаха ти пърхат пеперуди и краката ти са омекнали- значи или си влюбен, или имаш диария”, а както се изразяваше един колега- всички отделения са потърпевши от социофеномена, обобщен  в израза: “МБАЛ  означава: “кой кого е*ал- всеки е разбрал...”


8.”На крива ракета и космоса и пречи”

Индурацио пенис пластика, фибропластично съединителнотъканно заболяване /болест на Пейрони/, среща се в честота една от четири “совалки”. Господа, не се косете, ако не сте станали “космонавти”- важното е, че вашата ракета “обира” всички луфтове!


9.”Живее на широка нога.

 Заболяването  е познато като “полидактилия”- вродена физическа аномалия, изразяваща се с по-голям от нормалния брой пръсти. Легендата гласи, че втората жена на Хенри VIII- Ана Болейн, е имала такъв проблем и за да скрие недостатъка си, въвела модата на дългите ръкави в Англия. Т.нар. “семейна полидактилия” има ендемичен характер в отделни райони в Индонезия.


10.”Мързи го, та го гъза боли.

 Погрешно се асоциира с декубитални усложнения. Най-често се касае за особено психично състояние, при което отсъства желание за полагане на труд, предпочита се свободното време вместо работното, независимо от факта, че човек физически е напълно способен да извършва определени дейности. В опровержение на приетото схващане, че е “порок”, говорят най-новите научни изследвания, които го класифицират като генетично заболяване.


11.”Лакомо дупе кръв сере

Важи с особена тежест при болни с хроничен улцеро-хеморагичен колит, неспазващи диета.


12.”Където не го сееш, там никне.

Обхваща групата на половопреносимите заболявания, все още бич при хората с нисък социален статус.


13.”Всяко дърво си има червей да го яде.

Конгелационна гангрена при преспал на коледния сняг алкохолик. Първоначално на индивида се пее: “Стани ми, стани, Нине, господине!” от пристигналият на мястото екип на “Бърза помощ”, впоследствие рефренът се припява на полагащият нощно дежурство хирург.

 
14.”Пепел ти на езика”

Не, не е свързано с изригването на вулкана “Ейяфятлайокудл” /егати, изкълчих си пръстите докато го напиша/, касае се за вид хиповитаминоза /недостиг на витамин В2 в организма/ а иначе сухият и обложен език е признак за 1001 заболявания в медицината и в частност  оториноларингологията.


15.”В окото ти да бръкнат, пак няма да видиш.

Офталмологичен случай, катаракта сенилис, и неумела оперативна корекция, водеща до постоперативни усложнения и трайна загуба на визуса.


16.”Занаят да се учеше с гледане, кучето щеше да е касапин.

 Да извиняват братята хирурзи...

 
17.”
Мъчи се да изкара от две баби мома.

Пак за братята хирурзи- тоя път пластичните...

 
18.”Тафра ме напиня — голоча ме съпиня.

 Специализант, на посещение /шопинг/ в “Карфур”.


19.”Пачавра леке не хваща.

Не завиждайте на снежнобялата престилка на старшата сестра- просто си сменете перилния препарат !


20.”Ако няма ум, крака няма ли?

 Касае някои по-дългобедрести медсестри...


21.”Да имаше сирене, щях да надробя попара, ама няма хляб.

Отнася се за рестрикциите и финансовият одит в Националната здравноосигурителна каса.


22.”Вчера ни грош, днеска цял кош.

 Алюзия за лекар, придобил специалност.


23.”Пораснала му работата.

 Пак за пластичната хирургия- елонгация на пенис, поради неудовлетвореност от размера и формата, справка- Азис /за какво му е- един господ знае...сигурно за да брули костинбродски круши наесен/.

 
24.”Едно мисли, друго казва, трето върши.

Да пожелаем успех на новият министър на здравеопазването- Д-р Ана-Мария Борисова!

 

С една дума: Абе то ще се мре, ама току здраве да е.

Понеже: Богат е, който е здрав.

Айде чао!-

защото Лакардия довършек няма”...

 
   



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ....
28.08.2010 00:46
не вярвам че доктор може да напише това нещо, имайте уважение към хората страдащи от тези неща !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquilla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 167912
Постинги: 36
Коментари: 60
Гласове: 540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930