Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2009 10:19 - "РИБНОВСКИТЕ НОСИИ ИЛИ КОЙ, КОГА И КАК Е БИЛ ЕВРОПЕЕЦ"
Автор: aquilla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1951 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2009 22:48


По принцип избягвам да пиша „злободневки”, но когато умни хора се разприказват умни глупости, е време да кажа някоя ...простотийка. Обсъждайки „ретропатриархалният мохамедански резерват”, забутан някъде в Западните Родопи, да хвърлим една ретроспекция с помощта на машината на времето – преди век и половина. За нашите прабаби и прадядовци става въпрос. Надолу следват само цитати:

 

  ON THE ROAD

„Никак не е редно жена да гледа друг мъж в очите, кога го срещне на пътя- требе сякогаш да му говори или да го слуша с наведена глава. При това тя може да говори с чужд мъж само в къщи, защото спирането и говоренето без свидетели насаме, на улицата, се счита за срамотно. То се позволява, само ако мъжът е близък роднина.”

„Мъж и жена никога наедно на черква не одят. Той - с мъжете, тя с жените и децата. Кога на улицата вървят, жената върви на 2-3 крачки след стопанина си. И дума не става за „подручка” и други слободии.”

 

  THE WEDDING

„Ний момче и момиче не ся ловехме на хорото. Ако доде някое момче- фърлим си кръпчето- да не се фати за ръката. А кат се разтури орото, момчетата отделно вървят, момичетата отделно... На сватбите се слага отделно мъжка и женска трапеза. Жена никога не сяда на стол, за да не и се провисят краката. Скатава се обичайно на земята или на одъра с подгънати и затиснати нозе, за да не получи строга забележка:”Какво си си проточила краката, мари!”

 

  MISTER PETKO

„Един празник чорбаджи Васил направил седянка у дома си и след вечерята в голямата одая се залюляло хоро. Изведнъж негодуващ вик на възмущение смръзнал всички. Чорбаджията, който с по-старите гости бил в другата одая, отишъл да види какво става. Оказало се, че един младеж- студент в чужбина, току-що върнал се оттам- се бил хванал на орото до жената на хеким Ламбре, като я уловил НАПРАВО за ръката. „Господине Петко- забелязал му остро домакинът, - таквизе маскарлъци в моята къща не дозволявам!!”

 

  AT CHIRCH

„В черковите имаше женско отделение, на балкона, оградено с гъста дървена решетка. Голяма одумка стана, кога стария поп Младен еднъж /и за пръв път в живота си / ПОДИГНА ОЧИ към женското отделение. Към това нечестиво деяние го предизвика страшната крамола горе- баба Недьовица Зехирката дошла рано в черковата, седнала на трона на чорбаджийката Тоновица Славова и не искала да мръдне оттам въпреки поканите, клетвите и заплашванията.”

 

  THE THEATRE

„В театрото продаваха „женски” и „мъжки” билети. Кога даскал Иванчо /и той по чужбина одеше/ питал стария абаджия дядо Брайко, що е тъй, той, възбуден от мисълта за противното, почти извикал: „Че как иначе бе, Иванчо? Че как ще пуснеш жена си да седне до чужд мъж? Ами нали могат да си доблегнат колената?”...

 

  РROSTITUTION

"Първата троянска „проститутка” била кака Пена от горния край, която се съгласила срещу един атлазен елек в делничен ден да отиде до мегдана, облечена с него и придружена от ергена, който и го подарил. Нищо повече и нищо по-малко. Кака Пена направила този резил, но умряла стара мома с прозвището „джадия”.

 

И така нататък...

/със спомоществувателството на Иван Хаджийски/

 

Да дойдем на същността. Тежки политически коментари нема да правим. Сега ще кажете – бе ти що ни занимаваш с тия анахронистични простотии, това е ставало преди 150 години, сега сме в 21 век? И аз ще отговоря, хубаво де, прави сте, но това са същите хора, приели и предали щафетата на българщината, n"est pas? Или пък се срамуваме от моралните норми на нашите прабаби и прадядовци?

Такива работи...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustam - Такива работи наистина
23.03.2009 10:31
Но това са българите в средата на 19век.
Същото се случва в Рибново в 21 век.Излиза, че докато ние сме вървяли напред с времето, някои други са си останали там.
Не е просто анахронизъм, страшно е.
цитирай
2. анонимен - Благодаря,
23.03.2009 11:06
за мен беше истинско удоволствие да чета моралния кодекс от преди 150 години. Да не забравяме, че тогава ориенталщината е била в апогея си, което до голяма степен е определящо, особено за "поведението" на жените. Смешни и обидни ни се струват тогавашните правила, но какво ли биха казали пра-дядовците ни, ако можеха да видят днешните момичета? Разхождащи се полу-голи по улиците, с цигари в уста, за поведението да не говорим. Какъв напредък, каква разкрепостеност! Разкрепостеност, избрана като единствен начин за себеутвърждаване, поради липса на друг.
цитирай
3. анонимен - от Мария:)
23.03.2009 19:32
Имам си любим блогър! От днес:)
цитирай
4. aquilla - Благодаря за коментарите
23.03.2009 23:56
Рустаме, това е просто една от многото гледни точки. Осмислянето на проблематиката зависи от различни фактори, като например от коя страна се гледа, от каква височина, под какъв ъгъл и т.н. /чиста геометрия/. Иначе материалчето ти за робите и лакеите ми хареса. Стефан Цанев в трилогията си "Български хроники" дава друга трактовка на причината, поради която Сюлейман минава точно през Шипка- заради диамантената сабя, дадена му като награда в аванс, препоръчвам ти да прочетеш хрониките, ако все още не си ги прочел, аз лично ги четох наскоро, и с интерес.

"Анонимен", мисълта ти е обективна, логична и подредена.

Желая ви всичко хубаво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquilla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 168339
Постинги: 36
Коментари: 60
Гласове: 540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930