Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2007 00:58 - ПРЕЗЕРВАТИВЪТ-от древни времена до днес
Автор: aquilla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2546 Коментари: 6 Гласове:
0



автор: профилактик

Наричат го още "божествената кожа". 
Първоначално е бил ползван за по-бързо зарастване на рани от изгаряне. По-късно придобива и други служби - в полза на човека - днешната гумичка.

Историците считат, че първият презерватив бил кожен и бил носен от фараона Тутанхамон... След това на ход дошли биволските мехури, които представлявали слепени части от сляпо черво. Освен това, неотдавна се изяснило, че кондомите се ползвали и в древния Рим. Археолозите намерили жълтовати, затворени от единия край цилиндри. Дъго време се смятало, че това били някакви ритуални чаши или съдове. По-късно се разбрало, че всъщност това са римски презервативи, изработвани по онова време от смола, която се явявала единственото вещество поддаващо се на оформяне. Смолите се обработвали по специален начин, който уплътнявал повърхността им, за да не слепва смолата за половите органи и ануса

Потребността от ползване на презервативи в Европа, вероятно назрява през ХV-ти век, когато има бум на венерическите болести. Вероятно Колумб със своите моряци, през 1493 година, донасят не само злато и скъпоценностти, но и загадъчна болест, която била наречена "подарък от Новия Свят" и "отмъщението на аборигените". Разбира се, това бил сифилисът. С бърза скорост болестта се носела из Европа, по трасето Мадрид – Кутловица /дн.Монтана/ - чак до Азия - Индия и дори Китай. 

През 1564 година, когато практически цялото полово зряло население на Кутловица страдало от "отмъщението на аборигените", известният бръснар Бай Шпиро Мераклийски предложил да се ползва ленено чувалче за предпазване от тази мерзка болест. Често това чувалче се напоявало с медикаменти и разни соли за изцерение . Дали действително пропитото с разни вещества чувалче предпазвало от болести, не се знае, тъй като историята в момента премълчава отговора на този въпрос, а и Бай Шпиро умрял от трипер. 

В началото на 1712 година, в процъфтяващия град Утрехт започнала конференция. През тези дълги месеци дипломати, военни, държавници, заедно с многобройния си антураж се установяват в града, където настъпва небивал разврат. В резултат на това доста важни особи трябвало да се завърнат по домовете си, напудрени и с перуки. Причините били - венерическите болести. Счита се, че поради сифилистичната инвазия, хората почнали да носят перуки, за да прикрият оплешивяването от сифилиса, а се пудрели по лицето и си слагали изкуствени бенки, защото сифилисът поразява кожата, като оставя кожни поражения, наречени сифилиди...И така, докато един ден бонвиваните разбрали, че в Кутловица имало магазинче, където продавали средство, предпазващо от венерическите страдания. Действително от дълго време сръчни майстори на пергамента умеели да изработват от говежди или овнешки черва много фина ципа, наричана "божествена кожа". На един от тези занаятчии,по име майстор Кондьо, хрумнало да приспособи сляпо черво ( това е началната част на дебелото черво, нарича се още цекум, и от нея виси апендиксът) от овен, от което като запазил формата му, се получила лека непромокаема шапчица. 

И така, изобретението на кутловишките занаятчии бързо станало относително удобна вещ. Опасността идвала от това, че калъфката внушавала измамно чувство за сигурност, тъй като, прикрепена с малка връвчица, тя твърде често се изхлузвала в най-неподходящия момент. Няколко занаятчии от Кутловица отнесли този странен уред в Париж. Но докато в Кутловица тези неща се правели безпрепятствено и легално, във Франция продажбата им била забранена под предлог за неморалност. През 1750 година, някой си кутловчанин, след като прекарал седем месеца в затвора, бил осъден на изселване на 50 левги от Париж, защото бил заловен от френските мускетари с 28 кондома от черва, обрамчени с малък червен гайтан, в тайни джобове на потурите.

Наименованието кондом, дадено на тези калъфки, идва или от транскрипцията на condum от латинския глагол condere –“ крия, прикривам”,или от името на майстор Кондьо, или от старобългарското”кондури”.

Френският крал бил заповядал на своя лекар да измисли нещо за предпазване от сифилис. Лекарят предложил да се ползват смазаните с мас  накрайници от овчи черва, български патент. Предложението на лекаря се приело в двора, но тъй като тези изобретения се ползвали не само по веднъж, то венерическите заболявания отново се разпространявали. Единствено направило впечатление, че броят на извънбрачните деца намалявал, и възпаленията на пениса от анален секс намаляли, тъй като по-малко се зацапвал органа от аналното проникване по онова време.

Забраните, преследванията, моралните порицания не попречили на процъфтяването на търговията с тази стока. Казанова признава, че също ги е използувал. Башомон разказва в мемоарите си за галантна вечеря, на която херцогът раздал на всеки от поканените гости по един екземпляр; той ги наричал "българските елечета", което е неправилен термин, тъй като елекът няма качулка- за разлика от ямурлука. Така те били по-късно прекръстени на "българското ямурлуче". Едва около 1890 година, в някои вестници с по-леко съдържание, започнала твърде дискретна дейност, рекламираща "непропускваемо облекло с интимно предназначение,made in BG". 

В средата на 19 век, се появява каучукът и вулканизацията .И така...независимо, че е осъден на нелегалност, кондомът продължава да крачи с успех напред. През 30-те години на ХХ-ти век, руснаците произвеждали вече презервативи, на същият конвейр за производството на велосипедни гуми, но били доста груби и дебели, което ограничавало тяхното употребление, а освен това били давани срещу рецепта, основно за многодетни семейства. Използването им е задължително в германската и американската армия - като в последната те фигурират в дневната дажба на военнослужещите. По време на десанта на съюзниците на 6 юни 1944 година, американските войници, които настъпвали, потопени до гъза във вода, били надянали на дулата на пушките си по един презерватив, който ги предпазвал от влага и пясък. 
 
Днес се произвежда изключително фино фолио. Около 0.05 мм е европейският стандарт, а в Япония - той достига - 0.033 мм, което някои шегаджии обясняват с по-малкия размер на пенисите на японците.. Днес поради съвременните технологии на производство, имаме не само презервативи с определен цвят, но и такива с определен мирис, вкус и релеф. Това е добре, още повече, ако не харесваме вкуса на гумата. 

Така,че в заключение - само това: ПОЛЗВАЙТЕ ГО – ТРЯБВА!.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - Добре дошъл:-)) Аз съм половин м...
30.04.2007 07:41
Добре дошъл:-)) Аз съм половин монтанчанин (майка ми е оттам) но не съм и подозирал, какви посстижения са имали кутловичани:-)) Да не забравяме все пак, че оттам са минали римляните:-))
цитирай
2. voodoowitch - Welcome:)
30.04.2007 10:26
Mnogo interesen material za posting 1,no puk mn mi haresa:)Produljavai vse taka:)
цитирай
3. chervenata - Ще
30.04.2007 12:18
се ожениш ли за мен?
цитирай
4. karadragan - добре дошъл
30.04.2007 13:53
много добър постинг
цитирай
5. andi - :)
30.04.2007 22:38
Добре дошъл:) Постингът наистина е много интересен:) И полезен:)
цитирай
6. aquilla - Благодаря на всички !
01.05.2007 09:22
...и добре заварил!!:-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquilla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 167893
Постинги: 36
Коментари: 60
Гласове: 540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930